Andningsglädje

DEN VÄLGÖRANDE ANDNINGEN

Tillhör du generationen som köpta tighta jeans med rådet ”andas in, håll in och stäng byxorna”, eller som skulle ge ett bra första intryck och fick uppmaningen ”andas in, håll in magen och sträck på ryggen”? Där har vi en lurig start på en del andningsohälsa och varför du som kommer på min yoga får träna på att andas in, fylla magen, andas ut och tömma magen. Det är så barnen gör naturligt och som vi alla gjort en gång som barn. Och sedan har vi glömt bort det.  

Kort om andningen

Kroppen består av en mängd biljoner celler som andas. Varje dag andas du cirka 20 000 andetag. En inandning innehåller ungefär 20% syre. 4% procent av den tas upp av kroppen. Resten försvinner ut med utandningen. Utan syre dör vi.

Andetaget händer för det mesta utan att du ens tänker på det. Det som aktiverar andetaget är ditt ph-värde och koldioxidhalten i blodet. När du har överskott av koldioxid går impulsen främst till diafragman som ser till att du tar ett nytt andetag. 

I kundalini-och mediyogan andas vi mycket och medvetet

Andetagen sker ofta rytmiskt i takt med rörelse. Andas in för anspänning, andas ut för avspänning. Det sker för att hämta kraft/syre och släppa ut överskott. Vi gör det för att förstärka rörelsen, syresättningen och ”städningen” av kroppsdelar, sinnen och funktioner kopplade till dem. Och inte minst för att stärka tillgången på prana -kroppens livsenergi.

När min brorsa och jag var små fick vi bada samtidigt och då skulle vi alltid kolla hur länge vi kunde hålla huvudet under vattnet. Det var kul men slutade alltid med att vi hastigt tog oss upp för att ta ett andetag. Så är det bara! Efter en liten stund måste det till nytt syre.

Vi kan träna att hålla andan länge men som regel klarar vi inte att vara utan inandning mer än 4 minuter för att det skall bli allvarliga skador på hjärnan.  

Olika andningsmodeller ger olika resultat

Kundalini-och mediyogan tar hjälp av en mängd olika andningstekniker för att stimulera olika centra och funktioner i kroppen och sinnena. eldandning för snabb syresättning, rening och uppvärmning, djupandning för att slappna av, växelvis andning mellan höger och vänster näsborre för att balansera det inre trycket som i sin tur påverkar mental och känslomässig balans…

Här kommer en bra bastrika (inre rengöring) andningsövning

Sätt höger tumme på höger näsborre. Andas kraftfullt in och ut två gånger genom vänster näsborre. Skifta – sätt höger lillfinger på vänster näsborre och andas kraftfullt in och ut två gånger. Skifta. Repetera växelvis andning upp till 2 minuter. Har du flimmer eller lite darrigt hjärta så andas lugnt i stället för kraftfullt.